Istorija naše firme

Tri generacije

Anton Ehrle (1894 – 1961)

1894 je rođen Anton Ehrle u mestu Voggenreute. Izučio je kovački zanat i 1927 položio majstorski ispit.

On je taj, koji je u porodicu uveo obradu metala.

Oskar Ehrle (1922 – 2011)

1922. je Oskar Ehrle,osnivač današnje firme EHRLE, ugledao svet u mestu Bad Schussenried kao najstariji od petoro braće. Posle osnovne škole od 1936. do 1939. završava zanat kao kalupar.

U II svetski rat je bio uvučen kao pilot spasilačkih aviona. 1945. pada u rusko ratno zarobljeništvo posle Werche-Tura u Sibir i tek krajem 1947. – obeležen glađu i bolešću – vraća se u svoj zavičajni grad.

Posle oporavka,Oskar Ehrle pohađa od 1950. do 1953. inžinjersku školu u Konstanci, gde dobija diplomu "Inženjer mašinstva". Pole venčanja sa Anom Ehrle, 1955. se preseljava u Illertissen i zapošljava se u Wieland-Werken kao inženjer za operativno i prostorno planiranje fabrike. Već 1959. razvija i konstruiše za firmu WAP prvi uređaj za čićenje parom - DR 600. 1961. osniva firmu EHRLE u Illertissen-u.

Reiner Ehrle (*1959)

Godine 1959. Reiner Ehrle rođen je u Illertissenu u Nemačkoj. Nakon osnovne škole završio je srednju školu 1975. godine i dobio sertifikat srednjoškolskog obrazovanja. Nakon što je polaganja A nivoa 1977. godine započeo je jednogodišnje pripravničei studije u SAD-u pre nego što je pohađao Tehničku školu u Ulmu u Njemačkoj od 1979. do 1983. godine gde je stekao diplomu mašinstva.

Tokom svojih kasnijih studija poslovne ekonomije u Pforzheimu, Njemačka uspeo je da produbi svoje znanje u ekonomiji. Godine 1984. ušao je u roditeljsku kompaniju u Illertissen, Nemačka. Zahvaljujući svom sveobuhvatnom znanju mehaničkog i industrijskog inženjerstva, useio je postupno proširiti svoue roditeljsku kompaniju od male kompanije do srednje velike kompanije s podružnicama u drugim europskim zemljama.

Danas, cela EHRLE grupa zapošljava više od 200 zaposlenih.


EHRLE kroz vekove

 • 1959

  Prvi parni čistač

  Oskar Ehrle razvija i dizajnira prvi parni čistač DR 600 u ime „WAP – Guido Oberdorfer“.


 • 1961

  Položen je kamen temeljac

  Firma Ehrle je osnovana. I izgrađena je fabrička hala u Illertissen-u u ul. Herbststraße (danas Thomas-Mann-Straße).


 • 1966

  Poluatomatski nož za sečenje

  Po nalogu firmeWerner & Pfleiderer (Stuttgart), firma EHRLE razvija i konstruiše potpuno automatski nož za sečenje sa raspršivačem sa solju.


 • 1970

  Jet 750

  Početak serijske proizvodnje EHRLE uređaja za pranje parom Jet 750. Kod ovog uređaja je primenjena jedno-klipna pumpa, koju je konstruisao Oskar Ehrle.


 • 1971

  Visoko-pritisni uređaj za pranje hladnom vodom

  Daljim razvojem visoko-pritisnih pumpi počela je serijska proizvodnja prvih visoko-pritisnih uređaja za pranje hladnom vodom.


 • 1972

  Prvi visoko-pritisni uređaj za čišćenje toplom vodom

  Visoko-pritisni uređaj za čišćenje toplom vodom EHRLE HDW 750 ide u proizvodnju. S ovim uređajem se prelazi sa pare za čišćenje na danas još poznati visoko-pritisni uređaj za čišćenje toplom vodom.


 • 1973

  Prvo generalno zastupstvo

  Prvo generalno zastupstvo je dato u Švajcarskoj. Novi visoko-pritisni uređaji za čiđćenje toplom vodom se sve više primenjuju u različitim branšama i postaju vrlo popularni.


 • 1974

  Uređaj za grejanje bazena

  Razvija se i konstruiše uređaj za grejanje za bazene sa ležećim izmenjivačem toplote „Iller Therma“.


 • 1975

  Promena modela

  Dalji razvoj i promena modela visokopritisnog uređaja za čišćenjeg toplom vodom. Na tržište se uvodi različit pribor sa kombinovanim visokopritisnim i parnim mlaznicama  (diznama) i četkama za pranje površina.


 • 1978

  Nega modela

  Nega modela kod visoko-pritisnog uređaja za čišćenje. Legendarna prikolica je zamenjena točkom s ručkom za guranje. Tipski program se stalno širi moćnim, uređajima do 1.800 l/h kapaciteta vode.


 • 1979

  Prva samouslužna perionica

  Razvoj i konstrukcija prve samouslužne perionice za vozila omekšalom vodom i sistemom grejanja kao preteča današnje samouslužne perionice za kola. Time je udaren kamen temeljac za dalji uspeh preduzeća.


 • 1982

  EHRLE se obojio u crveno

  Dalji razvoj i promena modela kod visoko-pritisnih perača toplom vodom.Razvija se i uvodi na tržište različit pribor za visokopritisne perače. Stigla je nova boja firme: CRVENA.


 • 1984

  Consumer-visoko-pritisni uređaj za pranje hladnom vodom

  Razvoj, konstrukcija i proizvodnja prvog Consumer visoko-pritisnog uređaja za pranje hladnom vodom. Ovi uređaji se prodaju  u specijaliziovanim prodavnicama jednako uspešno i u zemlji i inostranstvu.


 • 1985

  CNC-alatne mašine u primeni

  Promena modela u oblasti visoko-pritisnih uređaja za pranje toplom vodom. Moderne CNC alatne mašine se prvi put primenjuju u serijskoj proizvodnji.


 • 1998

  Kompletno CarWash-postrojenje za pranje automobila

  EHRLE postaje kompletan ponuđač modernog samozuslužnog CarWash-postrojenja. Po prvi put su klijentima ponuđene gotove ploče za pranje i sopstvena čelična konstrukcija za postrojenja za pranje automobila.


 • 1999

  Transparentni rezervoari i poklopci uređaja od plastične mase

  Ponovo se vrši promena modela u oblasti visoko-pritisnih uređaja za pranje toplom vodom. Po prvi put se primenjuju transparentni reervoari i haube uređaja od plastične mase.

  Uređaji se sada poizvode na poluautomatskoj proizvodnoj traci.


 • 2000

  Stacionarni visoko-pritisni uređaj za pranje hladnom vodom

  Konstruiše se i razvija stacionarni visoko-pritisni uređaj za pranje hladnom vodom.

  Na osnovu uspeha na tržištu uvode se visoko-pritisni  uređaj za pranje i toplom vodom. Permanetno se širi teritorija klijenata i povećava područje primene.


 • 2001

  Triplex-klpne pumpe

  Promena modela kod visoko-pritisnih uređaj za pranje  hladnom vodom. Uvode se moderne Triplex-klipne pumpe s pritiskom do 200 bar i poklopci uređaja od plastične mase.


 • 2002

  Unplugged

  Konstrukcija i proizvodnja visoko-pritisnih perača toplom vodom sa motorom sa unutrašnjim sagorevanje. Na taj način je visoko-pritisni perač nezavistan od struje i može da se primeni svuda.


 • 2003

  EHRLE postaje internacionalan

  Posle uspešnog proboja na međunarodnu scenu u oblasti CarWash-Outdoor u ponudi su postrojenja za pranje sa više mesta, i to do 12 mesta. Pri tome je celokupna tehnika smeštena u betonsko-tehnički kontejner centralno između mesta za pranje.


 • 2004

  Visoko-pritisni uređaji za pranje hladnom vodom s novim dizajnom

  Promena modela i novi dizajn kod visoko-pritisnih uređaja za pranje hladnom vodom u Consumer-oblasti.


 • 2005

  ETRONIC I & Design Pro

  Uvedeno je ETRONIC I-upravljanje. Sve funkcije uređaja se sada elektronski prate i procenjuju.

  Model se menja i kod stacionarnih visoko-pritisnih uređaja za pranje toplom vodom: Uređaji se nude sa kućištem koje je izrađeno kompletno od nerđajućeg čelika.

  EHRLE razvija čeličnu konstrukciju „Design Pro“ za samosulužne uređaje za pranje automobila. Zaštićena konstrukcija postaje zaštitni znak EHRLE-a.


 • 2006

  Samouslužni usisivač

  Proizvodnja samouslužnih usisivača sa kućištem od plastificiranog čelilčnog lima ili čelika.  Posebna pogodnost je vođenje usisnih creva iznad glave, čime se klijentu omogućava lakše rukovanje.


 • 2007

  JetWash i JetWash Plus

  Radi zaokruživanja programa uvedena su samouslužna postrojenja za pranje automobila JetWash i JetWash Plus. Ovo rešenje je zgodno posebno za perionice na benzinskim pumpama ili uz radionice za automobile.


 • 2008

  ETRONIC, druga/ mašina za metenje

  Uvodi se ETRONIC II-komanda, koja nudi prednosti pri rukovanju i održavanju mašina.

  Početak distribucije za mašine za usisavanje i metenje za komercijalnu upotrebu. Te mašien se nude u razim kapacitetima i kao mašine sa sednjem. Pogon je električni ili s motorom s unutrašnjim sagorevanjem.


 • 2009

  KD 4x4 & SmartWash

  Početak proizvodnje SmartWash i SmartWash Plus Module. Ova samouslužna postrojenja za pranje s jednim mestom nude profesionalnu i povoljnu alternativu specijalno za benzinske pumpe sa već integrisanim mestom za pranje.

  Svet je ugledala nova serija visoko-pritisnog uređaja za pranje hladnom vodom- KD 4 x 4. Ovaj uređaj dobija rotacionu šasiju. koja služi kao rezervoar i kao zakonom propisano odvajanje vode.


 • 2010

  EHRPORT

  Ulazak u pordaju portalnog uređaja za pranje automobila EHRPORT. Ova automatska postrojenja za pranje služe kao dopuna za samouslužno postrojenja za pranje automobila,kod kojih sam klijent može da odluči o vrsti negovanja automoobila.


 • 2011

  Centar za pranje i negu automobila

  Prvi kompletan centra za pranje i negu automobila postaje realnost. EHRLE-ova čelična konstrukcija „Design Pro“-  ujedinjuje samouslužna mesta za pranje i automatska portalna postrojenja.


 • 2013

  KD 2 x 2

  S visoko-pritisnim uređajem za pranje hladnom vodom  KD 2 x 2 na tržište dolazi dvotočkaš-verzija KD 4 x 4.